Hjälp, jag hinner inte vara i nuet!Ett samtal med en av mina PT-klienter i måndags får mig att stanna upp och fundera.  

“Sedan kickoffen i september har det varit full fart. Och nu kommer kraven och instruktionerna för budgetarbetet som en blixt från en klarblå himmel. Hur skall jag hinna med att leverera i år och samtidigt försöka lista ut hur det kommer att gå 2023?”

Både du och jag och de flesta andra vet att riktlinjerna inför budgetarbetet dyker upp vid den här tiden på året, varje år. Det är nästa lika säkert som både kickoffen, julfesten och sommarlunchen. Ändå upplever vi en ökad stress under hösten när allt skall ske på samma gång. September oktober och november är en period av fulla veckor, utan helger och klämdagar och avbrott, (ungarnas höstlov undantaget) Nu är det leverans som gäller på alla fronter. Hur klarar vi detta? För det gör vi varje år!

Vissa gör det med hårt arbete, vånda och en hel del övertid. Andra glider liksom igenom utan att se några problem. Vad är det de gör och hur får de allt att flyta?

Efter ett långt och givande samtal svarar klienten på två frågor. 
1. Hur kommer det sig att du alltid klarar utmaningarna och blir klar till jul?
2. Vad är det du gör när det funkar som allra bäst?

“När det funkar bäst för mig är när jag lyckas prioritera och fokusera på en sak i taget. Det gäller att följa planen även om det inte är så lätt alla gånger. Det känns ibland som att hålla sig på vägen en kall och vintrig dag. Det kommer att sladda lite och ibland går det för fort. Då gäller det att dra ner farten och hitta en bra rytm. Då kommer man fram utan att åka i diket.” 

Tänkvärda ord kan kanske sammanfattas med denna lilla lista
1. Se till att ha en plan (en väg som går att följa)
2. Prioritera (Viktigt och bråttom-matrisen) 
3. En sak i taget (Det blir inte gjort förrän det är gjort)
4. Uppföljning (Hur gick det, hur går det)
5. Reflektera och lär (utvärdering att ta fram till nästa höst)

Farbror Joakim
Joakim Harping

Affärs-PT 

070-582 44 63

Om Affärsakademien: Affärsakademien består av människor med kolossalt många års erfarenhet från brett skilda branscher och organisationer. Det gemensamma är att alla brinner för att hjälpa individer och organisationer till ständiga förbättringar i skapandet av och utvecklandet affärer.

Similar Posts